Gefunden - Gutt gefónn
Texte, die mir wichtig sind - die ich gerne weitergebe.
Herzlichen Dank an die Autoren für ihre freundliche Zustimmung.
Frühlingsboten
"Hennern khert?!", ruft se un is ganz ausem Heisel, wie se beim Walke de Guggugg 's erschde Mol in
demm Johr
heert: "Wann de Guggugg ruft, is Friehling!" "Jedes Johr 's selwe mit dir!" määnen
do ihr Freindinne un änie
sacht nadierlisch ach glei, dassse mol widder kän Penning im Sack hott. "Un iwwerhaubt - du kennscht
jo mei
Määnung zu demm Thema: erscht, wann die Schwälbscher do sin, is fer misch rischdisch Friehling!"
Ganz schä flott
sausen dodebei die Steck iwwer de Waldweesch. Awwer bletzlisch bleibt ausgereschelt die sportliggscht stehe un
määnt vedräämt: "Ach, de Friehling. Geschdern hott mer mein Freind ä Veilschestreißel
mitgebrocht?" Mit Schnaufe
werrd se erscht widder ferdisch, wie se die annere schunn lang eikholt hott. Beim Walke kennen die nämlisch
kä
Pardong. Seifzend vezehlt se ihre Freindinne von ihrer neie Lieb un vun de Schmedderling im Bauch. Awwer dodefor
hänn die heit gar kän Sinn: dess geht vebei, määnen se bragmadisch. Awwer dass im Friehling
widder gegrillt
werrd un mer sisch beim Walke die Hännd nimmie abfriert, dess bleibt fer immer.
All vezehlen se, uff was se sisch jetzt so rischdisch fräen un was fer sie de Friehling so wunnervoll
macht. Nur
die äldscht saacht die ganz Zeit kä Wort dezu. Bisses am Schluss ausre naus blatzt: "Ihr mit
eierm Viehzeisch!
Guggugg un Schwälbscher - a do kann isch jo nur lache! Es gebbt im Friehjohr nur ä änzisches
hunnertbrozendisches Zeische, dass de Winder rum is - un dess sin die Schbinne!" "Die WAS?" rufen
do die Fraue
wie aus äm Mund un bleiwen vor lauder Iwwerraschung jetzt doch noch stehe. Mit Viehscher hottses nämlisch
net so
un eischendlisch isse bekannt defor, dasse statt im Wald liewer in de Fußgängerzon walke deet.
Gschbannt uff
dess, was jetzt kummt, guggen se die Freindinne a. "Ihr Mädle", heern se se do saache "fer
misch is erschd
rischdisch Friehling, wann in de Gärde widder die Wäscheschbinne stehn!" Dodruff wääß
kännie mehr ebbes ze
saache un uff ihre vedutzte Gsischder find sisch ä kherischie Portion Reschbekt: die Wäscheschbinn!
Nadierlisch!
Gschmickt mit de weiße Fahn vum Winder in Form vun de ledschde lange Unnerhosse.
Guggugg -
dodegeesche hoscht
werrklisch kä Chance!
Ute Zimmermann,
Bosener Gruppe

Wie Gott é Frankreich
"Bréng Eis mét", ruuft de Fammill mer nòò, wie eich de Dier raus sénn,
foor ékaafe se fahren. Wat foor Sort, dat saat mer kääner. Én der "Supermarkt"
schdehn eich vórraan de Kiehlteek - dausend Sorten. Wa mei Ooma nommò seréck kääm!
Seit et letscht Mòòl mósen nommò hónnert nau Sorten derbei kómm sénn:
"Cashew Sauerrahm", "Doktor Schiwago", "Dschungelzauber", "Vom Winde verweht",
"Safari Afrika", "Coco di Cioccolata", "Mystère Nuss
Praliné", ónn, ónn, ónn... Segudderletscht hóllen eich dann doch nommò
"Schwarzwälder Kirsch" wie dò neilich ó packen noch e Päckelché Eis am
Schdill én foor só zwéschendurch. Dò wääs mer weenischdens, wat mer hat.
Óff de Hämmfahrt gehdet mer durch de Kopp, wie dat mét dat Eis
dòòmòls én ónser Kéndhätt wòòr - nòò
de Nootzeit. Et wòòr én de fóffzijjer Jòhren. Óff der Maak é
Saarlui hott der Eismann "Toscani" geschdann mét sei Wäänché. Dò durfde
mer óns alt mò foor e Groschen e Tietché Eis kaafen. Awwer et bescht Eis wòòr
dat, wat mei Mamma dòòmòòls selwer gemach hott.
Dereerscht hott se mò e gudder Pudding gekocht. Deer hott se dann én en hoochen Almienjumpott geféllt,
wó se sónscht de Aaischnee dré geschlaa hott, ónn én de Keller kiehl
geschdellt. Mier hodden dòòmòòls noch kään Eisschaff. Da sémmer mét
ónser
Ziehwäänché óff de Dónnerbrauerei gefahr. Dòò hodde mer dann e half
Schdang Eis kaaf, wie de Wirtschafden émmer kriet hodden, foor ihr Bier se kiehlen. Dat Schdangeneis
hodde mer gutt égewéckelt én dick Zeidóngen ónn noch én e Wólldeck
ónn
dann én der Wäänché gelee. Dann hammer óns missen dómmeln foor hämm,
sónscht hädde mer am Enn nuur noch de Hälfschätt vaan dat Brauerei-Eis iwwerich gehatt. Et
hott sówwisó schón aagefonk se tauen, ónn et Wasser éss aus der Wäänché
rausgetrépst. Ó jeedfoorääner kónnt gesinn, wó mer langes getappt sénn,
graad wie bei Hänsel ó Greedel.
Wie mer endlich derhämm aakómm sénn, hammer dat, wat vaan de Eisschdang noch iwwerich wòòr,
é
klää Schdéckelcher gekloppt ónn én e Zénkbittché geschutt. De Doos
mét der Pudding, wó de Mamma gekocht hott, hott se dann zwéschen de Eisschdécker
geschdoppt, noch mét Eis abgedeckt ónn driwwer e Wólldeck. Et hott dann sei Zeit gebraucht,
bés der Pudding endlich gefroor wòòr. De Mamma hodden zwéschendurch alt
missen ómriehren.
Aan óns Kénner éss de Gims ball abgefall. Der Danz wòòr óns ganz schee
lank gemach génn. Méttlerweil hott de ganz Fammill én de Hoff gehuckt ó gepauert, bés
dat gutt Eis fäärdich wòòr. Dann éss alles segutz verdäält génn!
Naddierlich wòòr et foor jeeder kää Bitt vóll. É mein Erénneróng
awwer bleifdet dat bescht Eis vaan de Welt. Mier hann óns dòòmòòls all
gefiehlt wie Gott é Frankreich.
Karin Peter wohnt in Wadgassen.
Sie schreibt Bücher in der Mundart ihrer Heimatstadt Saarlouis.